20.07.2010 г.

Как точно се забременява?


Забременяването при жената се нарича още „оплождане”, което всъщност е проникването на сперматозоида в яйцеклетката. Но как, или по-точно кога се случва това?

При различните жени успеваемостта за зачеване е различна. Някои жени не могат да заченат, други зачеват трудно, трети „връзват” дори при най-малкият контакт на влагалището със сперма. Всичко зависи от фертилността на жената и мъжа, която може да бъде проверена с изследване а стерилитет при гинеколога/андролога. Тъй като целият процес може да ви се стори малко объркващ, ще го разделим на няколко прости стъпки:

  1. Мъжът свършва в жената.
  2. Стотици сперматозоиди започват да се движат към яйцеклетката, която произвежда химикали, „водещи” сперматозоидите към нея.
  3. Специален слой върху главичката на сперматозоида, наречен акрозома, се отделя при приближаване на яйцеклетката.
  4. Акрозомата се разгражда в повърхността на яйцеклетката и позволява на сперматозоида да пробие в нея.
  5. След проникването яйцеклетката втвърдява повърхността си, за да не пропусне втори сперматозоид.
  6. ДНК-то на мъжа и жената се слива и образува клетка, която започва да се размножава и формира ембрион.
  7. Ембрионът пътува през маточната тръба и попада в матката.
  8. Ембрионът разкъсва тъканта на яйцеклетката и се прикрепя към стената на матката, след което започва да се развива в продължение на 9 месеца (38 седмици).

Какво е менструалният цикъл?


Повечето момичета смятат, че менструалният цикъл е само дните, в които жената има кръвотечение. Това не е така – цикълът включва и периодът, в който няма кървене – тогава матката се приготвя за приемане на плода и произвежда тъкан, към която да се прикрепи плода. През това време се освобождава яйцеклетка, която ако не бъде оплодена в периода на овулацията изтича заедно с кръвта. Кървенето се причинява от кръвоносните съдове, които се разкъсват при отделянето на тъканта.

Ако жените изпитват някаква болка в началото на цикъла, то тя обикновено се дължи на контракциите на матката, които предизвикват отделянето на тъканта.

Какво е овулацията?

Овулацията е периодът на освобождаване на яйцеклетка. Той е кратък – около 12 часа, и тогава шансът за забременяване на жената е най-висок. Това обаче не значи, че се забременява само по време на овулация!

Овулацията обикновено настъпва 14 дни преди началото на менструацията. Ако паузата между всеки ваш цикъл е 28 дни, то на 14 ден от тези 28 дни настъпва овулация.

Ако продължителността е 30 дни, то овулация настъпва на 16тия ден. Проблемът при младите момичета е, че в ранна възраст цикълът е все още нерегулиран и често се мести, което затруднява изчисляването на овулацията. Посещението при гинеколога ще ви даде най-изчерпателна информация, отнасяща се лично до вас.

Въпреки че овулацията трае само 12 до 24 часа, забременяването може да се случи почти по всяко време. Има случаи, в които жени са забременявали по време на цикъл, или са имали цикъл по време на бременността си (цветна бременност).

Най-сигурният метод за предпазване от нежелана бременност е използването на контрацептивни средства (като презерватив) и познаване на привичките на собствения организъм. Необходимо е да следите цикъла си и да посещавате редовно гинеколог.

Трябва да запомните, че колкото и малки да са шансовете за забременяване, все пак ги има – организмът ни е устроен така, че да се репродуцираме. Правенето на секс върви в комплект с поемането на всички физически (и психически) отговорности, от които най-голямата е, че може да се случи гаф и да станете трима.

Как да се предпазим? 

Митове и легенди относно оплождането има много. може би бабите ви имат едно мнение за това как да се предпазите, но не ви съветваме да черпите информация от този древен „извор” на опит – гинекологът най-добре ще ви каже какви са шансовете за зачеване.

Запомнете, че сексът винаги може да доведе до бременност, ако не използвате презерватив! Дори и тогава има малък процент вероятност това да се случи.

За момчетата


Лекарите, които провеждат изследвания на спермата са андролозите, акушер-гинеколозите и специалистите по мъжки и женски стерилитет. Те могат да проверят количеството и оплодителната възможност на спермата.


Опознайте организма си, сложете гумичката и умната!

1 коментар: