6.07.2010 г.

Венерически болести част II

Генитален херпес (HSV-2 - human herpes virus) – засяга половите органи и при мъжете, и при жените. След инфектирането човекът вече е заразен за своите партньори. Инфекцията остава за цял живот и се активира на моменти. В първия стадий се появяват болезнени бели мехурчета в инфектираната област, след което при приложено лечение изчезват временно, но човекът продължава да бъде заразен.

Вирусът се активира при стрес, инфекции, менструация, секс и др. При жените се образуват мехурчета най-вече около влагалището и матката, а при мъжете – по главичката на пениса. Мехурите са силно болезнени, пълни с течност и лесно пукащи се. Херпесът трябва да се лекува в момента на заразяване, защото по-късно могат да се лекуват само моментните му изяви, след което се появяват отново и отново.

СПИН (Синдром на Придобитата Имунна Недостатъчност)


За СПИН е по-добре да се говори във факти, отколкото в статистики и научни термини, затова ще разясним какво представлява, кого засяга и как можем да се предпазим.

Имунната система е защитата на организма срещу бактерии, вируси и чужди организми. Вирусът на човешката имунна недостатъчност (HIV) атакува имунната система и по-специално нейните Т-хелперни лимфоцити. Без тези лимфоцити човешкият организъм става уязвим за всички видове болести, дори и за елементарните микроби. Заболяването от каквото и да е при липса на имунна система води до смърт. Болните от СПИН умират от външна инфекция или злокачествено заболяване, срещу което организмът не може да се защити.

Кой може да се зарази?

Всеки, независимо от пол, възраст и социално положение, може да бъде заразен. HIV се предава чрез контакт с телесна течност на заразен човек (сперма, вагинален секрет, кръв). Най-честите случаи на заразяване са чрез:

  • секс – най-честата причина за зараза. Предава се от мъже на мъже, мъже на жени, жени на мъже и жени на жени при вагинален, анален и орален секс без презерватив;
  • използване на общи игли и спринцовки – при венозни наркомани, нехигиенични татуировки и пиърсинг;
  • от заразена майка на бебето й;
  • преливане на заразена кръв;
  • от предмети изцапани със заразена кръв – убождане, порязване или впръскване в окото; при ползване на общо ножче за бръснене;

Не е доказано наличие на HIV в урината, сълзите и изпражненията, и се смята, че човек не може да се зарази при разговор, прегръдка, ръкостискане, използване на общи прибори за хранене, ползване на една и съща тоалетна чиния. При целувка заразяването може да се осъществи само ако и двамата имат открити ранички (афтички). Концентрацията на вируса в слюнката е изключително ниска, ако изобщо.

СПИН се развива в рамките от 10 години. Първоначалният HIV стадий отшумява с времето и остава незабелязан, но продължава да унищожава Т-лимфоцитите. В един момент броят им пада критично. Имунната система буквално изчезва и настъпва СПИН.

Веднъж прихванал HIV, човекът е заразен за хората. След отшумяването на първичната HIV инфекция, вирусът плъзва по кръвта, лимфните възли и гениталните секрети, което прави сексуалният контакт заразен. Основни рискови групи са:
  • венозни наркомани;
  • болни от сифилис, генитален херпес, хламидия, гонорея (има предразположеност за зараза от СПИН);
  • хора често сменящи сексуалните си партньори;
  • проститутки;
  • хомосексуалисти - аналният секс е установен като най-рисков за предаване на HIV, тъй като лигавицата на правото черво е лесно ранима;

 Как да се предпазим?

Все още няма лекарство за HIV. Единственият начин да се предпазите е да провеждате редовни изследвания за вируса, да се интересувате от стерилността в студиото, където си правите татус/пиърсинг, да се изследвате с партньора/партньорите си (доверието в случая не върши работа) и задължително да използвате презерватив! Никой не заслужава да си отиде по подобен начин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар