21.07.2010 г.

Гинеколог? Няма страшно!


 Всяка съвременна жена трябва да се грижи за здравето си и да посещава гинеколог поне два пъти годишно. Той е като всички останали лекари и няма нищо срамно в това да се прегледате – профилактично, или просто да попитате за нещо, което ви интересува.

За младите момичета, които никога не са ходили на гинеколог, изглежда малко страшно. Въпреки че след първото си посещение няма да мислите така, ние ще ви представим какво горе-долу се случва в кабинета и за какво можете да разговаряте с гинеколога.


Как да си запиша час?

Има два начина – или се взима направление за гинеколог от личния лекар, или си избирате някой определен и му се обаждате. Можете дори да попитате майка си/сестра си за гинекологът, който те посещават.

С направление излиза по-евтино, а най-скъпите прегледи се извършват в частните клиники.

Ако ви харесва как работи гинекологът, при който сте, поискайте му визитката и можете редовно да ходите при него/нея.


Преди да отидете на гинеколог:

  • облечете си удобни долни дрехи – роклите и полите са най-подходящи, защото само ги вдигнете нагоре и няма нужда да се събувате.
  • решете дали искате лекарят да бъде мъж или жена. Това няма никакво значение, но много момичета се притесняват от мъжете гинеколози. Често обаче те са по-нежни и внимателни.
Гинекологът ще отговори на всичките ви въпроси – ако имате намерение да започвате полов живот можете да се поинтересувате от контрацепцията, да поискате предписание за подходящи противозачатъчни, или информация за половите болести. Няма въпрос свързан с вашето здраве, на който гинекологът да откаже да отговори.

 Какво ще се случи на прегледа:

Ако не питате гинеколога за нищо, то той ще ви попита. Най-вероятните въпроси, които може да ви зададе са:

  • девствена ли сте;
  • водите ли полов живот;
  • ползвате ли противозачатъчни;
  • имате ли проблеми с цикъла (редовен ли е);имате ли необичайно бяло течение;
  • имате ли някакви болки (при уриниране или по принцип).

Гинекологът ще ви попита дали сте правили секс. Това ще си остане само между вас и ако вие пожелаете, тази информация няма да бъде споделена дори с родителите ви.

Кажете на гинеколога си, че ви е за пръв път и той/тя ще ви обясни всичко, което ще направи.

Масата за преглед (наречена „магаре”) има специални места в двата края, които приличат на стремена, където трябва да поставите краката си, докато лекарят ви преглежда.

 Първо ще прегледа външната част на влагалището. След това ще провери дали е възможно да постави спекулум за да е сигурен, че ще може да прегледа вътрешността. Проверката се състои в поставянето на два пръста във влагалището, като с други два леко притиска долната част на външната коремна стена. Така той ще усети яйчниците и матката, за да е сигурен, че са в нормата и са правилно развити.

Ако гинекологът прецени (или вие поискате) ще ви направи профилактично изследване, за да провери дали всичко е наред и дали нямате някаква инфекция.


И...това е! Прегледът не трае дълго и ще видите, че няма нищо страшно!

 Не се притеснявайте от ходенето при гинеколога – той е лекар като всички други и няма да ви постави в неудобна ситуация. Винаги можете да се обърнете към него за помощ, ако нещо ви интересува или имате съмнения касаещи половото ви здраве.


Запомнете, че: Ходенето на гинеколог не е нито страшно, нито срамно и жените редовно го правят. Гинекологичният преглед е важен за поддържането на отлично полово здраве!

1 коментар:

  1. Zdraveite.Ot 1g i polovina imam silno parene,smadene i bolka v vlagali6teto po vreme na polov kontakt.Hodila sam po lekari,no nikoi ne moje da kaje kakav e problema.Imam bolki dolu nisko v debeloto 4ervo dali e vazmojno da idva problema mi ot tam.Blagodarq predvaritelno.

    ОтговорИзтриване