28.06.2010 г.

Как да се предпазя от бременност?

Има един фундаментален факт – сексът е предназначен за продължаване на рода. И да го въртим, и да го сучем, това няма да се промени. За нас хората (плюс минус и няколко други животински вида) сексът се е превърнал в начин за получаване на удоволствие и изразяване на желанието ни да сме в близост до друго човешко същество. Само че, ако една жена забременяваше всеки път, когато прави секс, светът щеше да страда от свръхпопулация. Човекът е измислил няколко метода да „излъже” природата и въпреки че това, както всички знаем, не е съвсем възможно, то съвременната медицина е изобретила няколко много полезни неща, за които е добре да знаете. Най-върлият враг на хубавия секс е невежеството.

Първо, човек трябва да знае, че носи отговорност не само за себе си, но и за партньора си. Тези, които разчитат на принципа „чукам и бегам” най-малкото не носят отговорност към себе си – след известно време се превръщат в инкубатор за всевъзможни болести, чието лечение е скъпо, трудно, а понякога и невъзможно.
  
Всичко е толкова сложно...
 Няма начин, ако човек иска да прави секс, то трябва да го овладее като изкуство. Нека да подредим всичко в точки, за да стане по-ясно. Ще започнем с нещата,  на които НЕ трябва да разчитате:

Прекъснат полов акт – Момичета и момчета, забравете за прекъснатия полов акт. Просто ЗАБРАВЕТЕ. Има една течност, която се освобождава още преди момчето да е свършило. При възбуда пенисът започва да „сълзи”, което е естествена овлажнителна реакция. Тази влага, както се досещате, може да дойде само от едно място и то е канала, по който минава и спермата. Няма такова нещо като „не може да се случи” – то е създадено да се случва, а нашата задача е да го „надхитрим” и това ще отнеме по-сериозни средства от изкарването на члена преди еякулацията (изпразването).

Момчета, тук трябва да кажем две думи и за вас. Съвсем нормално е между 14 и 18г. възраст все още да не умеете да се сдържате добре. Няма нищо срамно, отново, мъжът не е създаден да „стиска” спермата, защото тя се използва само за оплождане, което е и целта в природата. Задържането се учи с времето, така че ако чуете хвалбите на някой ваш приятел, то не му имайте много вяра – всеки може да лъже само и само за да прикрие собствения си срам. А срамът се поражда точно от такива лъжи.

  • „Гаф” хапче – за следващите 48,72 часа – това се използва само в Екстремни случаи с главно „Е” – в случай, че момчето все пак се е изпразнило във влагалището. Проблемът е, че хапчетата са наистина силни. Самите производители предупреждават, че не е препоръчително да се ползват повече от веднъж годишно. Представяте ли си? Нормално е, след приема тялото си казва „трябва да разкарам оплодената яйцеклетка на мига!”. Организмът буквално се побърква, защото има кратко време да реагира. Най-често цикълът идва кратко след приема и продължава да бъде разбъркан докато тялото не се поуспокои, което може да отнеме повече от месец. Това си е хормонална атака, която е стресираща. Заслужава ли си за едната минутка секс? На всичкото отгоре хапчетата са скъпи – +30лв. Два презерватива са левче.

  • „Кажи баба тенкю” – момчета и момичета, бихте ли послушали баба си, ако ви каже как да се обличате и как да говорите? Не, нали? Тогава не би трябвало да разчитате на „бабините” методи за предпазване от бременност. А и знаете колко са действали – питайте баба си колко братя и сестри има, сигурно са повече от пет. Едни от най-известните „рецепти” включват веднага да се измиете след половия акт, или да поставите аспирин във влагалището. В кой век живеем?

  • Първия път – от първия път не можело да се забременее. На какво основание твърдим това? Яйцеклетките не знаят, че момичето е девствено. Щом едно момиче има цикъл, значи тялото му произвежда яйцеклетки. Яйцеклетки + сперма = бебе.
  •  Секс по време на цикъл – в тези дни от месеца неоплодените яйцеклетки се изхвърлят. Много хора масово вярват, че сексът тогава е безопасен. Факт е обаче, че жената може да забременее и по време на менструация, защото спермата, както ви е известно, плува добре и може да се задържи във влагалището до седмица – повече от цикъла. Само ще изчака да се появи новата яйцеклетка и натам работата е ясна.
  •  Следене на овулацията – този метод е „помогнал” както на жени, които искат да избегнат бременността, така и на жени, които не могат да забременеят, а искат.  Жената е фертилна почти 95% от месеца (освен ако няма медицински проблем) и не си заслужава да се потите над математически изчисления, само и само за да улучите един час в денонощието.
Както виждате, методите за фалшива контрацепция са безброй. А качествените са два (подходящи за млади хора), съвсем елементарни и далеч не изискват толкова усилия. Просто малко мисъл.

  • Противозачатъчни – Противозачатъчните са надежден метод за предпазване от нежелана бременност, но не пазят от полови болести. Това не значи да хукнете към аптеката и да тропнете на тезгяха „искам противозачатъчни”, не. Идете на гинеколог. Не е страшно, не е срамно и ако толкова ви притеснява мъжът, можете да помолите за жена. Отидете при личния си лекар и си поискайте направление. Ако сте под 18г, кажете на родител, никой няма да ви се кара, повечето даже се затрогват, че им имате достатъчно доверие да споделите. Ако въпреки всичко не искате да казвате на вашите, че ще правите секс, кажете, че искате профилактичен преглед, гинекологът няма работа да съобщава на друг човек, че сте го питали за каквото и да е било.

Какво ще направи гинекологът? – ще вземе проба и чрез нея ще ви направи едно мъничко изследване,  което ще покаже нивото ви на хормони. В зависимост от това ще ви предпише по-слаби или по-силни противозачатъчни.

Ако хапчетата са предписани от гинеколог, не се притеснявайте, че можете да надебелеете. Хапчетата са на хормонална основа, така е. Въпросът е, че винаги можете да ги смените. При правилен избор на хапчета понякога гърдите се увеличават, кожата се изчиства, а цикълът започва и свършва по едно и също време всеки месец. Разбира се, не трябва да се злоупотребява и приемът трябва да следва указанието в опаковката.

Противозачатъчните обаче не предпазват от полови болести. От тях спасението е единствено с презерватив и то невинаги, защото болест може да се прихване и от афтичка в устата чрез орална любов. Ключът е в доверието – изследвайте се. Ако нямате болести, тогава можете да си позволите свободна любов, но не и преди това.

За хитреците, които биха казали „Споко, нямам болести” – този процес е двустранен. Както вие бихте казали, че нямате болест, така и другият може да излъже. Влезете ли в тази игра обаче и двамата излизате заразени, така че си помислете добре.

  • Презервативи – класиката в жанра. 99% сигурност, когато се използват правилно. Презервативът може да се скъса, ако е носен на място, където е бил натискан (в джоба или портмонето), ако е поставен неправилно (нагънат), или ако сте го ползвали твърде дълго и е изсъхнал. Няма нищо срамно в това да кажете на партньора си, че искате презерватив. Ако той не иска (независимо дали е момчето или момичето), а правите секс отскоро, то това значи, че не е способен на отговорност, ако не към вас, то най-малкото към себе си. Няма гума, няма секс.

Нека да направим едно обобщение -  има хиляди методи, които отнемат не само от времето и парите, но най-вече и от удоволствието. Ефикасните са два и нито са скъпи, нито сложни за употреба, а комбинирани са наистина сигурни. Това важи и за двата пола - помислете за момент като възрастни (и бъдете пример за хилядите възрастни, които мислят като деца) и се погрижете за себе си, за да си спестите проблемите. Разбира се, всеки един от сигурните  методи може да се провали в 1% от случаите – и то не, защото е неефективен, а защото това е естественият ход на природата и нейната цел е да си свърши работата. Ние само хитреем. Хората са казали – „Най-безопасната контрацепция е никакъв секс, и то невинаги”. Със сигурност обаче вас това не ви устройва, нали? Просто се грижете за себе си!

Няма коментари:

Публикуване на коментар