30.06.2010 г.

Как да говоря с родителите си за секс?


Този въпрос тревожи много тийнове, които навлизат, или вече са влезли в пубертета. Общуването с родителите изглежда почти невъзможно на тази възраст, те не ви разбират или понякога дори сякаш не ги е грижа.

Да комуникирате с родителите си (или друго лице, което изпълнява тяхната роля) обаче е важно, особено преди да направите решителна крачка като това да правите секс за пръв път. Независимо дали сте момче или момиче, и дали ще говорите с баща си или майка си, важно е да споделите с тях.

Страховете от комуникацията с родителите са факт, но трябва да бъдат преодолени. Те често дори са и съвсем неоправдани!

  • Ще ви се карат – никой родител не може да се скара на детето си, че съзрява и се развива. Половият живот е нещо съвсем естествено и сексът „ще се случи”, рано или късно. Важната роля, която родителят играе в този случай е да ви приготви добре за този етап от живота ви; да сподели житейският си опит с вас, за да не се впускате в съвсем непознати води; да ви помогне така, както е помагал да опознаете света, когато сте били малки, както и с проблемите в училище.

  • Срам ви е – няма нищо срамно в това да споделиш с родител. Може да е малко силно казано, но в наши дни сексът е навсякъде, независимо за какво става дума. Той е в книгите, в телевизията, в киното, на улицата, в рекламите, в ежедневието. Наистина, понякога не е прието да се говори съвсем открито на сексуални теми, но това не важи за споделянето с родител. Първият път е толкова важно нещо, колкото всяка една здравословна тематика. Да не говорим, че повечето родители изпадат в умиление щом разберат, че им имате достатъчно доверие, за да споделите с тях.

Вярвате или не, родителите ви също имат страхове. Един от най-големият техен страх е, именно, че няма да споделите с тях нещо толкова важно. Откъде знаят ли? И те са били на вашата възраст. Възможно е дори да не са имали с кого да говорят, тъй като времената са били по-консервативни. Вероятно знаят какво е да не можеш да споделиш и да откриваш нещата по трудния начин и искат да направят нещата по-лесни за вас.

Също се страхуват да не объркат нещо докато говорят с вас на тази деликатна тема. Вие сте всичко за тях и при задаването на този въпрос може да забележите безпокойство в очите им – не за друго, просто за секунда може би изпадат в тиха паника и си задават въпроса „Сега е времето да го кажа, какво да правя, какво да правя?!”. Но в крайна сметка затова са възрастни – бързо ще осъзнаят ситуацията и ще ви съдействат.

Запомнете - и родителите ви са хора. И те са изпитвали същите пориви, както и са се притеснявали за същите неща. Трябва обаче да се възползвате от техния житейски опит, дори да се учите от техните грешки – все пак, те са с вас, за да ви напътстват в този живот. И запомнете – няма как да знаете какво се случва в нечия глава и какво би си помислил човекът отсреща. Не се страхувайте от комуникацията!

Няма коментари:

Публикуване на коментар