29.06.2010 г.

Първият път

Сексът е една от най-честите теми, които се въртят в главите на младите. Поради причината, че е нещо ново и непознато, много от вас може би се питат „Добре де, как точно ще разбера, че ми е дошло времето за секс?”. Много се е изписало и изговорило по темата, затова ще ви представя една проста структура, която ще ви обясни накратко в какви ситуации може да попаднете.

1.Митове

  • Всички го правят
Чули сте, че Катя го е направила с Мартин? Значи ли това, че и вие трябва да го направите?
Зная, че изкушението да се изравните с другите е огромно. Също и да избегнете подигравки (които в случая са толкова неуместни, че си нямате и представа). В действителност обаче девствеността  не ви прави по-малко от другите. Сексуалните занимания са като всяко едно друго занимание с любимия човек, преувеличено в милион пъти – било то от киното, медиите, приятелите ви и тн.

  • Ще ме помислят за смотан/а, ако не го направя
Това е нещо, което винаги е съществувало и вероятно винаги ще съществува, не само за секса, разбира се. Случвало се е на почти всички възрастни и повечето от тях на стари години се питат „Kъде ми беше акъла да ги слушам другите?”. Така се започва с цигарите, с алкохола, дори с наркотиците. Но в един момент хората, които са ви накарали да се чувствате така няма да ги има в живота ви, а вие ще останете с последствията от постъпките си.

  • Гошо каза, че е страхотно и всички момичета го харесват заради това
Гошо има богата фантазия. Сексът е хубав, но впечатленията от първия път са различни от СЕКСЪТ. Ако чуете свои приятелки и приятели да се превъзнасят с героизмите си в леглото, имайте си едно на ум – всеки има богато въображение.

  • Той/Тя ще ме остави, ако не го направим
Вече си имате приятел/ка, който/която обаче казва нещо от рода на „Ама нали ме обичаш?”, „Ако не го направим ще си намеря друг/а, който/която иска”,  „Ако не го направим значи не ме обичаш”, „Ще бъда много, много нежен и ще ти хареса, обещавам!” и „Ще го вкарам само за малко”. С подобен типаж можете да смените статуса си във фейсбук на „необвързан/а” и да си потърсите някой, който няма да мисли само за себе си.

2.Сексът НЕ е…
  • задължение – Сексът е удоволствие, за което обаче трябва да намерите подходящ човек, с който да го споделите. Ако не искате да правите секс, никой не може да ви накара.
  • начин да бъдеш як – Сексът е желанието да си близък с любимия човек и да си доставяте удоволствие. Той е само между вас и никой друг. За жалост много „пораснали” мъже и жени не са успели да проумеят това – не взимайте пример от тях.
  • единственият начин да покажеш любовта си – Има толкова други начини – да прекарвате свободното си време заедно, да си правите малки подаръчета, да се целувате, да се забавлявате заедно и тн. Сексът изисква време и много доверие.

3.Възможни разочарования от първия път

Първият път определено не е това, за което може би го мислите. А и сексът като цяло не е нито като във филмите, нито като в порното. Той е като умение – усъвършенства се с времето.
  • Момчета – когато ви е за пръв път вероятно ще сте малко или много притеснени и развълнувани. Колкото и розови филми да сте изгледали, в този момент е възможно да забравите всичко, дори и накъде да се движите, колко бързо и тн. Общо взето същината ще свърши за около 20 секунди, поради вълнението. Може изобщо да не ви стане, може да спадне при слагането на презерватива. Във всеки случай, ако всичко останало мине по вода, най-малкото няма да донесете особена наслада нито на себе си, нито на момичето. Затова е много важно да сте с човек, който няма да ви накара да се чувствате гадно след това.
  • Момичета –вие може би също ще сте притеснени. Всички сте чували за прословутата болка при разкъсването на химена – не е чудовищна, но е доста индивидуална: това, че Мими не я е боляло не значи, че и вас няма, както и обратното. В този случай момчето трябва да е нежно и внимателно при проникването. Друга болка може да се появи при вкарването, защото влагалищните стени и срамните устни не са привикнали към ширината на пениса. В случая лубрикант би бил от полза (продава се в секс-магазините, както и в повечето опаковки с презервативи). Вашият правилен човек ще направи всичко възможно да се чувствате комфортно.

4.Опасности
  • бременност – момичето може да забременее и от първия път. Преди да го направите се уверете, че знаете всичко за контрацепцията (статия в бр.#) и си задайте въпроса – какво ще правите, ако се случи? И двамата!
  • болести – венерическите болести, както и СПИН могат да се прихванат, ако практикувате незащитен секс. Партньорът ви може да е девствен, но това не намаля риска от СПИН – той не се предава само по полов път, а и чрез ранички и всякакъв друг контакт на кръвта с вируса.
  • срам – ако първият път се е случил в обстоятелства на оказан натиск, с неправилния човек, влияние на алкохол, дрога или други медикаменти, може да съжалявате след това, както и да изпитвате срам. За да не се случи това преценете в какво състояние сте, както и дали можете да се доверите напълно на съответния човек.
  • вина – ако манипулирате някой да направи нещо, което не желае – ще почувствате вина, и с право. Никога не оказвайте натиск, най-вече ако изпитвате някакви чувства към дадения човек. Ако не – търсете си късмета другаде.

5.Възможности
– когато все още не искате да правите секс, но…
  • мастурбация: това е най-ефективния метод да опознаете тялото си. Така ще откриете какво ви възбужда, какво ви харесва и какво - не. Това ще ви помогне занапред. Ако си имате приятел/ка може да го правите заедно – така ще си доставите удоволствие, без да правите вагинален секс.
  • еротични масажи: общо взето всеки масаж може да бъде еротичен и възбуждащ. Малко ароматни свещи, масажно олио, музика и ще видите какви чудеса можете да сторите с двете си ръце.
  • орална любов – така наречените „свирки” и „шпакли”, макар и да звучи вулгарно. Оралната любов също е секс, който може да замести вагиналния такъв, но не ви спасява от болести  (при ранички в устата), освен ако не използвате презервативи. Изследвайте се!
6. Въпроси, които трябва да си зададете преди първия път:
  • За себе си ли го правя? Или за приятелите си?
  • Достатъчно добре ли познавам партньора си? Усещането след първия секс може да ви направи уязвими и чувствителни по начин, по който дори не сте и предполагали. Погрижете се да опознаете човека, за да разберете дали си заслужава да му се отдадете напълно.
  • Законно ли е? В много държави позволената възраст за започване на полов живот е от 14 до 18г., а в някои други дори е незаконно да се прави секс без брак. В България възрастта е 14/15г., като на сексуален акт между партньор над 18г. и малолетно (9-13г.) и непълнолетно(14-18г.) лице се гледа като на изнасилване/педофилия.
В крайна сметка, момчета и момичета, само вие можете да определите кога сте готови. Не се самозалъгвайте и не давайте най-скъпоценното си на първия срещнат. Когато намерите човек, който го заслужава ще видите, че и вие, и той ще сте благодарни за това.

Няма коментари:

Публикуване на коментар