30.06.2010 г.

Венерически болести, част I

Болестите предавани по полов път, наричани още венерически болести (на английски – sexually transmitted disease – STD) са инфекции засягащи различни части от тялото, най-вече имунната система и половите органи. Пренасят се при контакт на човек с телесни течности (сперма, вагинални течности, кръв и др) от преносител на болестта.

Болестите могат да бъдат предадени както чрез вагинален, анален и орален секс, така и чрез отворена рана (телесна или дори афтичка в устата), използвана игла в болницата или в tattoo студиото. Заразена майка може да предаде болестта на детето си по време на бременността или кърменето.

Оралният секс НЕ предпазва от полови болести, както хората често се заблуждават. В днешно време заразяването с инфекции предавани по полов път може да бъде предотвратено ЕДИНСТВЕНО чрез използването на презерватив, както и секс с постоянен партньор, който се изследва редовно. Болестите предавани по полов път са наистина коварни, някои от тях предизвикват стерилитет, безплодие, ужасни рани и понякога дори се стига до смърт. Ако единият от двама ви е болен (което няма как да знаете, освен ако не се изследвате) и не използвате презерватив, заразата е сигурна.

Най-честите венерически болести са:

Бактериални
  • Мек шанкър (Chancroid, Haemophilus ducreyi) - засяга както мъже, така и жени. Болестта се изразява в подутини на половите органи, които с времето се разраняват и стават болезнени. При жените се засяга най-вече влагалището, а при мъжете – пениса. И при двата пола може да се появи в устата или ануса. Мекият шанкър се лекува със специално предписани от лекар антибиотици, като лечението се провежда и на двата партньора.
     
  • Хламидия (Chlamydia, Chlamydia trachomatis) - засяга мъже и жени. Освен половите органи, често поразява очите, ставите, черния дроб и белите дробове. При жената могат да се засегнат маточната шийка, уретрата, маточното тяло и маточните тръби, което в повечето случаи води до безплодие. При мъжете се засяга уретрата. Инкубационният период на бактерията е кратък - една до две седмици. Почти липсват оплаквания, освен лека и неясна болка в коремната област. Лечението е продължително и трудно, като и двамата партньора трябва да се подложат на него.
     
  • Гонорея, трипер (Gonorrhea, Neisseria gonorrhea) – развива се във влажни среди – устна кухина, влагалище, уретра, ректум и др. Гонореята често се комбинира  с хламидия. Разделя се на долна и горна, като горната засяга маточните тръби, придружена с парене при уриниране. Долната поразява маточната шийка и уретрата, като симптомите са много по-изразени - остра болка ниско в корема, висока температура, гадене, повръщане, гнойно течение. При мъжете болката при уриниране е силна и се отделя секрет. Лечението е трудно и продължително.
     
  • Сифилис (Syphilis, Treponema pallidum) - Сифилисът протича в няколко етапа, като след себе си оставя мащабни поражения, ако не се лекува. Първичният етап се изразява в мек шанкър, вторичният – в едри обриви по тялото (гръб, длани, корем, ходила, гърди) и дори менингит. Третичният етап преминава тихо и почти незабележимо. Четвъртата фаза се развива до 10г. от заболяването, образувайки „сифилистични гуми” -  туморни образувания. Те разяждат кожата, гноясват и деформират тялото. Ако се появят в очите могат да причинят слепота, а в мозъка – психични разстройства и дори смърт. Сифилисът може да бъде предаден от майка на дете, като късният невросифилис може да се появи чак в пубертета на заразеното дете. Лечението трябва да се започне в първия стадий, тъй като с всеки следващ болестта става почти неизлечима.

...

Няма коментари:

Публикуване на коментар